Nulltoleranse for diskriminering – jeg er like mye verdt!

Helgen min har vært helt fantastisk. Jeg har fått tid til å henge med en som har blitt en av mine nærmeste venner på veldig kort tid. Hun er en av få (om jeg kan påstå det) som virkelig forstår hvordan det er å være meg. Meg med en funksjonshemning. Meg med unike opplevelser. Viktige og av og til sårende opplevelser. Jeg vil nå fortelle om en viktig men også sårende opplevelse som skjedde i helgen. Dette forteller jeg med en liten dose stolthet fordi det er viktig at det kommer fram. Det er viktig at når man blir diskriminert uansett om det skjer over lengre tid eller bare i fem minutter, at det blir anerkjent. Det er viktig for alle å få kunnskap om hva diskriminering er, for det er et så bredt ord. Et sårt ord. Særlig hvis man blir utsatt for noe slikt selv, slik jeg ble natt til lørdag 24.september.

Det som skulle være en avslappende trikketur hjem etter en dag med full aktivitet med en god venninne endte med usikkerhet av egen kropp, sjokk følelse og en overraskelse over hvordan noen mennesker kan oppføre seg. Og i dette tilfelle har fylla ikke skylda! Dette handler bare om hvordan ulike menneskegrupper blir behandlet. Som de fleste vet har jeg CP, også kalt Cerebral Parese. En av mange symptomer om hva CP er, er nettopp det at jeg skjelver og har ufrivillige bevegelser.
Jeg satt på trikken hjem fra en dag ute i 12 timer og var utrolig sliten. Når kroppen har vært i aktivitet så lenge uten hvile sier jo det seg selv at man blir sliten. Og naturlig nok var jeg også det denne kvelden. På en av de siste holdeplassene kommer det en gjeng med ungdommer på 5 stk som tydeligvis var på vei hjem etter kveldens festligheter. Med litt for mye alkohol innabords var det tydelig at ikke denne ene karen greide å holde fokus. Jeg er vanligvis litt nervøs når jeg ser ungdomsgjenger som er fulle, men tenkte at jeg ikke måtte bry meg så mye. Trikken kjører og jeg får mer vondt i kroppen og kommer med en spasme slik at det ene beinet mitt hopper ut. Dette får de fulle ungdommene med seg. Så kommer det som jeg blir sjokkert og mest såret av: Han lener seg tilbake og spytter på meg. Jeg blir så sjokkert og jeg greide ikke å få frem et ord. Jeg kjente tårene presse på, men er det en ting jeg ikke skulle gjøre var å begynne å grine. I hvert fall ikke slik at de så. Kompisen til synderen sa «Slapp av a, det der var sykt unødvendig». Jeg tenkte at endelig er det noen som har litt manerer, men nei. Etter det ble sagt brøt gjengen ut i latter. Så spurte samme kompis i latter om det gikk bra med meg, og der sa jeg ja og angret med en gang. Det gikk jo selvfølgelig ikke bra. Men når jeg såg på oppførselen deres var jeg redd for å si nei det går ikke bra, i tilfelle jeg kom til å ramle over ende. Slik med min stivhet og spasmer den kvelden.

I ettertid tenkte jeg at jeg er glad for at jeg ikke er oppdratt med en sånn holdning. Jeg er glad for at jeg har foreldre som har oppdratt meg med å vise forskjellen på rett og galt. Forskjellen på hva som er tulling/terging og hva som rett og slett er mobbing og sjikanering. For dette er ikke greit. Diskriminering er ikke bare mobbing av hudfarge og etnisk, det er mobbing på hvem man er som person. Er det noe jeg skal ta med meg fra denne situasjonen så er det at jeg har et verdig liv, og det skal jeg leve med stolthet. Uansett hvem jeg er med!

Reklamer

23 kommentarer om “Nulltoleranse for diskriminering – jeg er like mye verdt!”

 1. Hei, jeg så nyhetene på TV2 i dag og ble utrolig beveget når innslaget med deg kom. Jeg kjenner deg jo ikke, men er likevel stolt over deg for at du våger å fortelle om det du opplevde. Det er viktig å få oppmerksomhet på dette. Takk 🙂

  Du virker som en veldig god og glad person! Vakker er du også, ble helt fengslet av øynene dine:)

  Ønsker deg alt godt!

 2. Hei Tamarin!

  Jeg så nettopp på nyhetene hva som skjedde med deg på trikken.

  Ble så sint! Og jeg fikk så vondt av deg.

  Jeg måtte ha vært der, så skulle jeg ha gjort hva jeg hadde kunnet for å stoppe de syke jævlene. At det går ann!!!

  Syns du er kjempetøff som forteller om det og anmelder. Håper de skyldige blir tatt.

  Var det ingen som så det?

  Sender en god varm klem til deg fra meg😍

 3. Hei. Hørte først i dag på nyhetene om det du hadde opplevd på trikken den kvelden. Kjente jeg ble rett og slett kjempesinna og lei meg på dine vegne. At noen kan være så hjerteløs og stygg med andre er rett og slett helt utrolig!!! Du virker som en fantastisk jente med masse livsglede! Stå på videre, og jeg håper du og alle andre slipper å oppleve noe sånt igjen.

 4. Kom over denne saken for litt siden på VG og måtte finne ut av hva som hadde skjedd. Etter å ha lest innlegget ditt, sitter jeg med klump i halsen, er sjokkert og lei meg. Sjokkert over at mennesker ikke har kommet lenger en så i 2016, og lei meg for at jeg ikke var på den trikken. Vil egentlig ikke rose deg for det, fordi din hverdag ikke skal kreve at du må legitimere ditt eksistens og den du er. At du viste styrke ved å ikke felle en tåre foran den gjengen av tapere, og gjør oss oppmerksom på reelle problemer som blir skygget over av uinteressante nyheter i mediene. Er glad du hever deg over det. Du har masse støtte fra en ukjent mann på 28 som tilfeldig kom over en sak om deg, og nå sitter igjen med medfølelse og masse respekt for deg! Lev livet ditt og hver den du er!

 5. Hej Tamarin ! Jag läste om din upplevelse på » Gp.se » . Dessa killar betedde sig avskyvärt gentemot dig. Jag hoppas att dom ångrade sig och känner samvetskval. Jag stödjer dig i din kamp för likaberättigande.

 6. Hat diskriminering er veldig høyt hos politiet. Man kan ikke kalle en pakistaner pakkis, eller slik, men dere mener at det ikke er ille at funksjonshemmede blir SPYTTA på! Ærlig talt, hvor er empati til dere gutter? Ekte menn står opp for andre i samfunnet iallefall de som er svakere! Dritt unger som ikke engang er tørr bak øran snakker slik!

 7. Hej, jag ville bara säga att jag läste om det som du fick uppleva på resan, i Svensk media. Vill bara säga att det var så otroligt lågt och vidrigt av dem – Ingen skall behöva uppleva det. Du är otroligt stark och fantastiskt duktig på att få oss andra att se och bli medvetna om det så att vi kan reagera tillsammans med dig, att vi kan lära våra barn och säga ifrån till våra medmänniskor som agerar på det sättet. Fortsätt kämpa. Du är fantastisk!

 8. Hei Tamarin. Takk for at du anmelder.
  Det du har vært utsatt for heter hatkriminalitet og skjer mye oftere enn folk tror. Selv om funksjonshemmede har fått vern i straffeloven mot hatkriminalitet, ser vi at folk er så vant til å bli utsatt for det, at de lar være å anmelde.
  Det finnes flere saker som er svært lik din og som har vært mye omtalt i media. De sakene gjenkjennes som rasisme og dermed som hatkriminalitet. En mann fikk 18 dager ubetinget fengsel og bot på kr. 15 000 i Oslo tingrett i fjor, for å ha spyttet på og hetset en dame med hijab.
  Samtidig ser vi at vi sliter for å få politi, dommere og justismyndighetene til å erkjenne at funksjonshemmede er en målgruppe for hatkriminalitet. Sakene blir som regel tolket på en annen måte enn når det gjenkjennes som rasisme og homofobi. Men vi gir ikke opp og ser visse fremganger. Med din anmeldelse har du gitt et utrolig viktig bidrag til kampen for likhet for loven for funksjonshemmede.
  Vi kommer til å følge med på hvordan politiet håndter saken din, slik vi følger med på alle anmeldelser for vold mot funksjonshemmede i Norge.
  Vi har i flere år lagt ut saker om hatkriminalitet på vår facebookside i håp om at folk skal kjenne det igjen og anmelde. Besøk oss på vår hjemmeside http://www.stopdisk.no hvor vi har en del informasjon om hatkriminalitet eller på facebook:
  https://www.facebook.com/stoppdiskrimineringen/posts
  Berit Vegheim, leder Stopp Diskrimineringen

  1. Tusen takk for kommentar og at du tok deg tid til å lese min blogg og min sak 🙂 Man må aldri være redd for å stå opp for seg selv og ikke minst stå opp for det som er rett.

 9. Husk at de som gjør dette er folk som har lav selvtillit og gjør slike handlinger for å fremheve sitt eget selvbilde, og da tar de gjerne et «enkelt offer». Du må ikke ta det personlig, for disse er uansett samfunnets tapere.

 10. Min første reaksjon da jeg hørte Marianne fortelle om denne hendelsen på lederkonferansen på søndag var ikke sinne, det kom først etterpå. Min første reaksjon var at jeg fikk tårer i øynene. Er det mulig?? Oppfører faktisk «siviliserte» mennesker seg sånn? Når det første sjokket etter historien Marianne fortalte hadde lagt seg kom sinnet. Dette går bare ikke an!! De som gjorde dette fortjener å bli funnet og avkrevd at de ber deg om unnskyldning. Hva de skal ha som straff ut over det skal ikke jeg begi meg utpå, det får jussen ta seg av…

  Kjempeflott at du står frem med denne historien og at du har anmeldt hendelsen til Politiet!! Du er tøff! Gleder meg til neste gang vi treffes!!

 11. Kjære Tamarin,

  Jeg fant nettopp en artikkel i Dagbladet om deg og akkurat dette.

  Jeg kan ikke få sagt nok hvor mye støtte du har fra en ukjent kar på 27, som meg. Jeg skulle ønske jeg var passasjer på trikken med deg. Jeg skulle ønske jeg kunne hjulpet deg. Og jeg ønsker at du ikke drar dette med deg videre – men at du hever deg over det.

  Du er verdt så fantastisk mye mer, husk det!

 12. Disse gutta er bare pingler, som ligger og sipper når de er på egenhånd. Hadde vært på sin plass om de fikk litt juling.

  Enga Oslo.

 13. Utrolig feigt og dålig gjort, og så langt unna normal folkeskikk du kan komme, MEN, dette er da absolutt ingen politi sak! Ønsker du virkelig at politet skal bruke tid på dette når dem allerede henlegger saker i kilos bunker som alle forstår skulle hvert brukt betydelige resurser på? Lattelig og anmelde noe slikt.

  1. Hvis du mener at brudd på straffeloven ikke er politisak, deg om det. Som jeg skrev i mitt innlegg over, gis det både fengselsstraff og bot for samme lovbrudd som dette.
   Vi har et hundretallssaker om hatkriminalitet mot funksjonshemmede, mange svært grove. Problemet i Norge i dag er at hatkrim mot funksjonshemmede blir forstått som tragiske enkeltepisoder og ikke som et fenomen som handler om forakt for annerledeshet. Det bør bekymre enhver at funksjonshemmede stadig opplever dette på samme måte som andre spesielt utsatte grupper, men at vi hittil ikke har likhet for loven.
   Denne saken vil forhåpentligvis bli den første i Norge som viser at det er likhet for loven.

 14. Vi fikk høre om det på lederkonferansen på søndag, og det er ikke ofte jeg reager slik jeg gjorde da. Det var vondt å høre om og enda værre å vite at noen faktisk opplevde det. Jeg håper du – hvis du orker – går videre med denne saken. Jeg tenker at slik oppførsel kan vi ikke tolerere. Du vil få hjelp fra Handikapforbundet.

  1. Hva med og bruke tid på saker som faktisk har noe på pulten til en politi betjent og gjøre. Hvordan tror du verden hadde blitt hvis alle skulle anmelde slike situasjoner… Har endel kjipe opplevelser som alle andre men ser likevel forskjell på en situasjon som sikkert er utrolig kjip men ikke en politi sak.. Tenk deg om litt da.

  2. Stopp Diskrimineringen har kartlagt et stort antall slike saker, også enda grovere enn denne. Det som skremmer oss er at funksjonshemmede i Norge ikke anmelder hatkriminalitet og at politiet hittil ikke har kompetanse til å gjenkjenne at det er hatkriminalitet.

 15. dette er ikke greit . Jeg satt her med klumpen i halsen nar eg leste. Att noen kan vere sa ondskapsfulle
  .. .. Helt utrulig.
  De har ikke lert seg folkeskikk.. .. Uansett funkj er d ett menneske bak.. Og folk e ganske sa tankelos.. Slik eg kjenne deg e du en skjonn. Toff og smilende jente …toff har du alltid vert sia du va liten jente og eg hadde deg I barnehagen.. …du va en go jente som e tok te mitt hjerte med engang kansje fordi e har cp sjol … ..

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s